Nieuwsbericht maandag, 23 mei 2011

 

De Haarlemse gemeenteraad heeft besloten Boudewijn de Groot de zilveren erepenning toe te kennen. Dit vanwege zijn grote artistieke verdiensten en zijn innige band met Haarlem. Burgemeester Bernt Schneiders reikte de ere-penning vrijdagavond 20 mei uit na afloop van de voorlaatste uitvoering van het programma ‘Waar gebeurd’ in de Stadsschouwburg Haarlem.

 

bron: www.haarlem.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/haarlemse-erepenning-voor-boudewijn-de-groot/


Het toekennen van de erepenning van de stad Haarlem is een exclusieve aangelegenheid. Boudewijn de Groot is de 38ste persoon aan wie de erepenning, sinds de invoering in 1924, wordt uitgereikt. De op de penning aangebrachte afbeeldingen zijn ontworpen door de Haarlemse tekenaar en ontwerper Joost Swarte en gegraveerd door Robert de Ruijter uit Schoonhoven.
In de Nederlandse taal behoort Boudewijn de Groot tot de bekendste en meest populaire zanger/liedjesschrijvers. Hij vormde met zijn vaste Haarlemse tekstdichter Lennaert Nijgh tientallen jaren een vernieuwend duo in de Nederlandstalige popmuziek. Op zijn erelijst staan tal van gouden, platina en diamanten platen en Edisons, waaronder één voor zijn totale oeuvre.
Haarlem is de stad waarin Boudewijn de Groot een groot deel van zijn jeugd doorbracht en waar hij weer geruime tijd ‘naast’ woont, even over de grens in Heemstede. In zijn boek ‘Hoogtevrees in Babylon’ schreef hij: ‘..hoe graag ik ook ergens anders ben, het zal altijd maar tijdelijk zijn. Haarlem en omstreken houden me altijd in hun ban; het is een van de dingen die ik gemeen had met Lennaert.’ Ook tijdens zijn tournees steekt Boudewijn de Groot zijn liefde voor Haarlem niet onder stoelen of banken. Hij vertelt vaak met trots over zijn jeugdjaren in de Spaarnestad.
Zijn band met Haarlem komt gedurende zijn gehele artistieke loopbaan naar voren.
Cobi Schreijers ‘Waagtaveerne’ in Haarlem werd de muzikale thuishaven van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh. Boudewijn de Groot produceerde later voor Cobi Schreijer de cd ‘Klein Ritueel’. Hierop tekenden Ernst Jansz (accordeon) en Boudewijn de Groot (gitaar) voor de begeleiding van ‘Dag Haarlem’, op tekst van Lennaert Nijgh en muziek van Cobi Schreijer zelf. Boudewijn de Groot vertolkte zelf ook liedteksten van Lennaert Nijgh waarin Haarlem en omgeving een rol spelen, zoals ‘Het Spaarne stroomt’ en ‘Malle Babbe’, geïnspireerd op een schilderij van Frans Hals. De eerste regel van ‘Het Spaarne stroomt’ is later vereeuwigd op de kademuur bij de ingang van het boezemgemaal van Spaarndam en het kunstwerk ter ere van Lennaert op de Oude Groenmarkt. Haarlem vormt ook het decor voor ‘De rover’, het lied dat Boudewijn de Groot midden jaren negentig in zijn repertoire opnam. In het arrangement is de stad hoorbaar in een klein pianofiguurtje, waarin de Damiaatjes in de St. Bavo zijn te herkennen.
Op 27 november 2005 speelde Boudewijn de Groot ‘de Marathon’, een negen uur lange hommage aan Lennaert Nijgh. Alle 76 liedjes die Lennaert en Boudewijn samen geschreven hebben en die Boudewijn de Groot zelf ook ooit heeft gezongen, kwamen voorbij. Vanzelfsprekend was Haarlem (de Philharmonie) de plaats van handeling.
Boudewijn de Groot is naast zijn artistieke activiteiten gedurende zijn hele volwassen leven actief in de regio en met name Haarlem. De laatste jaren hebben hij en zijn vrouw en manager Anja Bak de Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem actief gesteund, onder meer met sponsoring van de kroonluchter in de Stadsschouwburg en het verfraaien van de artiestenfoyers, maar ook met hulp bij de fondsenwervingsdiners.
Zijn laatste programma ‘Waar gebeurd’ bracht Boudewijn de Groot samen met zijn zoon Marcel op de planken. De tournee is zeer succesvol verlopen, alle concerten waren uitverkocht.
In de bijlage vindt u de beschrijving van de zilveren erepenning.
Door: Concernstaf
Categorie: Persberichten

Bestanden:

ErepenningBoudewijndeGroot.pdf :  www.haarlem.nl/uploads/media/ErepenningBoudewijndeGroot.pdf