bron: http://www.telegraaf.nl/premium/filmenuitgaan/rtv/22625898/__Eerbetoon_aan_meester__.html
door: Bart Wijlaars
Muzikant Boudewijn de Groot wordt dinsdag zeventig en zit ook nog eens vijftig jaar in het vak. Hoog tijd om de man te eren die zoveel voor de Nederlandstalige muziek heeft betekend, vond een aantal jonge collega’s. Tijdens Noorderslag in Groningen verzorgden zij een eenmalige hommage.
Het concert heet Door de overlevenden, een variant op De Groots albumtitel Voor de overlevenden, en zal vanavond door de NTR worden uitgezonden. Het werd een memorabel eerbetoon in de grote zaal van De Oosterpoort. Temeer omdat Boudewijn zelf, zijn zoon Marcel en kleindochter Aysha eraan meewerkten.
Het artistieke roer was in handen van erkend bewonderaar Dave von Raven, frontman van The Kik. „Voor mij was de combi Boudewijn de Groot en tekstschrijver Lennaert Nijgh vroeger even goed als The Beatles”, stelt Von Raven onomwonden. Dat is nogal een vergelijking, aangezien de Rotterdammer een van de grootste beatfanaten van Nederland is.
„Op Nederlandstalig gebied is Boudewijn sowieso de grootste ooit. Als kind al verzamelde ik zijn platen.” Lachend: „Vanaf mijn zeventiende begon ik ook enigszins te begrijpen waarover hij zong. Hij heeft muziek gemaakt waarop ik altijd kan terugvallen, waar ik ook ben. Zulke muziek is zeldzaam.”
Toen belde Noorderslag. Of het een goed idee was om De Groot eens in het zonnetje te zetten? Von Raven hoefde daar niet eens over na te denken. „Helemaal toen ik hoorde dat hij als hij dat zou doen, dat graag met The Kik zou willen doen.”
De twee kenden elkaar al een beetje, bekent Von Raven. „Ik heb hem, toen in 2012 ons eerste album Springlevend uitkwam, gemaild of-ie er eens naar wilde luisteren. Tot mijn stomme verbazing kreeg ik een onwijs leuke mail terug, met daarin nummer voor nummer wat hij ervan vond! Dat verwacht je niet van je idool.”
„Het ging natuurlijk allemaal om de avond zelf. Maar ik zal nooit vergeten dat ik een biertje in ons oefenhok zat te drinken en vanuit een andere kamer ineens míjn band hoorde spelen en een van mijn grootste idolen hoorde zingen. Bizar!”
Een flink aantal artiesten gaf gehoor aan het verzoek om mee te werken. Ook Tim Knol, Ruben Hein, New Cool Collective en de tweeling Clean Pete speelden muziek van de meester. Roosbeef kwam met een versie van Als de rook om je hoofd is verdwenen. Lucky Fonz III tekende voor Tante Julia. Jimmy werd vertolkt door Tangerine en Janne Schra zong Een meisje van zestien. De familie De Groot zelf, drie generaties sterk, zorgde voor een bijna historische uitvoering van Wegen.
„Iedereen was die avond behoorlijk zenuwachtig”, herinnert Von Raven zich. „Boudewijn was er zelf natuurlijk ook bij en die is best serieus voordat hij het podium op gaat. Waarvan wij in de kleedkamer weer onder de indruk waren. Zeg maar gerust: lamgeslagen.”
Het eindresultaat mocht er evengoed zijn. „Volgens mij was het een charmante avond. Ik vond het prachtig om Boudewijn te zien genieten. Hij heeft me later gebeld om dat te benadrukken. Op een vreemde, bescheiden manier verbaasde het hem dat zoveel jonge artiesten zijn muziek mooi vinden en nog altijd door hem worden geïnspireerd.”
Begin dit jaar helaas ook minder goed nieuws: De Groot heeft besloten voorgoed met toeren te stoppen. Iets waaraan ook de club achter Door de overlevenden niets kon of wilde veranderen. „Hiermee toeren was niet goed geweest, zeker niet met Boudewijn erbij. Zoiets moet je exclusief houden”, besluit Von Raven. „Stoppen met toeren is trouwens niet hetzelfde als stoppen met optreden, toch?”