-------------------   Persbericht   ------------------------

  

Na de cd ‘Boudewijn de Groot yn it Frysk’ komt er twee jaar later – op 5 november -  een nieuw album met daarop nog meer liedjes van Boudewijn de Groot in het Fries. Aan deze cd, die de titel Reizger yn Fryslân heeft gekregen, werkte Boudewijn de Groot dit keer ook zelf volop mee als producer, muzikant èn zanger. Cees de Wolff, de bedenker en uitvoerder van het project, is er ‘tige grutsk’ (erg trots) op.

 

  

 

 

 

Reizger yn Fryslân is gevuld met dertien door Cees de Wolff hertaalde liedjes uit het repertoire van Boudewijn de Groot. Bijzonder is dat de zanger intensief heeft meegewerkt aan het album. Sinds medio 2020 verbleef hij geregeld nabij de Key Studio’s in Akkrum waar de opnames en de mix voor de cd plaatsvonden.

 

 

‘Ik beloof’: duet Boudewijn de Groot en Grytz van ‘Avond

Vooruitlopend op de release van het album, is vandaag de single Ik beloof uitgebracht. Boudewijn de Groot zingt deze samen met de Friese zangeres Grytz als de hertaling van zijn bekende nummer Avond. Het is een duet in het Nederlands en Fries. Ze zongen het vorig jaar voor de eerste keer samen in theater De Harmonie in Leeuwarden tijdens het laatste optreden in Friesland van ‘Vreemde Kostgangers’, de samenwerking van Boudewijn de Groot met Henny Vrienten en George Kooymans.

 
 

 ‘Sommige liedjes zijn zelfs beter dan het origineel, maar dat mag natuurlijk niemand weten’

 

 

 

 

 

 

 

 

Op het album staan ook nummers als Malle Babbe, Jimmy en Skipper Prikkepoat. Over Jimmy, in de Friese uitvoering gezongen door Senna Black, zegt Boudewijn de Groot: ,,Stiekem vind ik haar zang in dit lied beter dan het origineel’’. Malle Babbe staat op deze CD als: “uitvoering zoals Lennaert ‘m bedoelde toen hij de tekst schreef, als een soort van mini-mini opera voor een vrouw”. Over de andere liedjes op het album zegt hij: ,,Sommige liedjes zijn zelfs beter dan het origineel, maar dat mag natuurlijk niemand weten.’

 

 

De lifter: duet Boudewijn de Groot en Syb van der Ploeg

Boudewijn de Groot schreef afgelopen jaar samen met Syb van der Ploeg het nummer De Lifter - Cees de Wolff schreef mee aan de Friese tekst. Het is een voor beide zangers semi-autobiografisch nummer geworden. Dit tweetalige duet is opgenomen met De Kast en is als het veertiende nummer van de cd Reizger yn Fryslân toegevoegd.

 

Friese taal

Ruim vijf jaar geleden begon Cees de Wolff uit Heerenveen aan het project Boudewijn de Groot yn it Frysk. Boudewijn was aanvankelijk bang dat het gevoel en de sfeer van zijn liedjes geweld aangedaan zou worden door de Friese taal, met harde medeklinkers. Maar toen de cd met tien liedjes in november 2019 verscheen, bleek Boudewijn positief verrast over de uitvoeringen, de kwaliteit van de opnames en de zingbaarheid van de Friese taal. Belangstelling vanuit de theaterwereld spoorde Cees de Wolff aan om ook met andere nummers aan de slag te gaan. Boudewijn bood daarop zijn hulp aan en dat resulteerde in een samenwerking met als resultaat deze cd.

 

Reizger yn Fryslân is een album geworden waar de makers met heel veel plezier aan gewerkt hebben en trots op zijn. Vanaf 5 november is Reizger yn Fryslân als cd-album te bestellen en te beluisteren via de website www.boudewijndegroot.frl. Ook bij diverse verkooppunten en via streamingsdiensten is het album vanaf dan verkrijgbaar. De single Ik beloof  is vanaf heden te beluisteren via streamingsdiensten èn via de genoemde website (met een clip van de opname in de studio).

 

Heerenveen 29 oktober 2021

 

-----------------------------------------------  Einde bericht -----------------------------------------

 

 Meer info, zoals de clip “Ik beloof” en het commentaar van Boudewijn de Groot per Cd-track op de website:   www.boudewijndegroot.frl