Persbericht:

Een Uur van de Wolf over de bijzondere samenwerking tussen Boudewijn de Groot, George Kooymans en Henny Vrienten.

 

 

Uitzending: donderdag 29 december, 22.40 uur bij de NTR op NPO 2
 
Muzieklegendes Boudewijn de Groot, George Kooymans en Henny Vrienten bundelen hun krachten en toeren momenteel langs de theaters onder de naam Vreemde Kostgangers. Wat krijg je als de ‘eenzame troubadour’ Boudewijn, de Golden Earring-rocker George en Doe Maar-idool Henny samen op tournee gaan? De mannen delen een halve eeuw Nederlandse muziekgeschiedenis, maar weten ze elkaar hierin te vinden? En wat zal deze muzikale mix hen opleveren? De documentaire Vrienten, Kooymans en De Groot is een filmisch verslag van regisseur Suzanne Raes over een bijzondere muzikale samenwerking tussen drie grootheden.

 

Over Vrienten, Kooymans en De Groot - Vreemde Kostgangers
Boudewijn de Groot, George Kooymans en Henny Vrienten delen een halve eeuw Nederlandse muziekgeschiedenis. Periodes van hysterische beroemdheid liggen achter hen, maar nog steeds vullen ze moeiteloos zalen. Ze toeren nu door het land onder de naam Vreemde Kostgangers, met een programma van oude en nieuwe liedjes. In deze samenwerking vallen de onderlinge verschillen weg: het zijn drie mannen die doen wat ze het liefste doen: muziek maken.

De drie schrijven graag liedjes. Dat is na al die jaren niet eenvoudiger geworden. Een goed liedje overkomt je, maar is ook hard werken, sleutelen en slijpen tot alles klopt. Het grote streven is altijd om een liedje te maken dat aanslaat. Hoe groot de hits die ze op hun naam hebben staan ook, er is altijd een verlangen om er nog een te maken: een liedje dat voort zal leven. De teksten die de drie schrijven weerspiegelen de levensfase waarin ze zich bevinden: ze gaan over het leven, over oude liefdes en jeugdherinneringen.
 
In deze documentaire zien we hoe deze mannen samen in een buitenhuis in Twente sleutelen aan nieuwe liedjes. Doorwerken tot diep in de nacht, de herinneringen die ze delen, wederzijdse waardering, kleine irritaties en milde spot, maar bovenal het plezier van het maken. Langzaam krijgen de liedjes vorm, en het optreden komt steeds dichterbij: zal deze mix bij hun publiek in de smaak vallen?
 
Boudewijn de Groot: “Het gevoel dat ik ouder ben is er niet , maar het besef is er wel.”

Henny Vrienten: “We zijn mannen van een bepaalde leeftijd, maar als er een instrument bij komt, dan vergeet je de ballast, dan is het weg. Dan verlies je dat ouder wordende lichaam. Dan gaat het alleen om die liedjes."

George Kooymans: “Wat is er achter de rug? Het is pas achter de rug als je een tuin op je buik hebt.”