‘Onder de groene hemel in de blauwe zon…’
LIED VAN ZANGER BOUDEWIJN DE GROOT KRIJGT BLIJVENDE PLEK IN DRUTEN

‘Onder de groene hemel in de blauwe zon speelt het blikken harmonieorkest in een grote regenton’ zijn de pakkende beginregels. Wie kent dit lied niet? ‘Het Land van Maas en Waal’ mag met recht een van de  bekendste liedjes van zanger Boudewijn de Groot worden genoemd. In het lied wordt een mooi sfeerbeeld neergezet van het Land van Maas en Waal.  De gemeente Druten, een van de gemeenten in het Land van Maas en Waal ruimt een permanente, levensgrote herinnering aan dit markante lied in. Het wordt geplaatst in het Cultureel Centrum d’n  Bogerd aan de Van Heemstraweg in Druten. De voorbereidingen voor de plaatsing van deze kunstuiting zijn eind februari van start gegaan – de officiële onthulling door Boudewijn de Groot en Anja Bak is gepland voor zondag 29 mei.

 

 

 

Het Land van Maas en Waal
Boudewijn de Groot bezong de regio al in de jaren zestig van de vorige eeuw met de pakkende tekst:

Onder de groene hemel in de blauwe zon
speelt het blikken harmonieorkest in een grote regenton,
Daar trekt over de heuvels en door het grote bos
de lange stoet de bergen in van het Circus Jeroen Bosch,
En we praten en we zingen en we lachen allemaal,
want daar achter de hoge bergen
ligt Het Land van Maas en Waal.

 

Levensgrote kunstuiting
Het lied dat werd geschreven door Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh, is al sinds de jaren zestig het volkslied van de regio. De bijzondere tekst en de fraaie vertolking door de zanger worden door menig Nederlander gezien als een hoogtepunt uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. Eind mei zal dit eerste couplet van het lied levensgroot worden geplaatst in het Cultureel Centrum d’n  Bogerd aan de Van Heemstraweg 53 in Druten.

 

Fantasie                                                                                                                                                

Het lied is een fantasie verhaal zonder verdere symboliek. Boudewijn de Groot haalde inspiratie voor dit lied uit Hatsjie-Bratsjie's toverballon, een kinderboek van Franz Karl Ginzkey uit 1904 dat hem als kind voorgelezen werd. Een kind (Pietje) zweeft in een Toverballon onder andere over het Land van Maas en Waal, een land dat eruit zag als een paradijselijk Luilekkerland. Lennaert Nijgh  haalde zijn inspiratie onder andere uit de schilderijen van Jeroen Bosch.


 

Initiatief
Het idee voor de vervaardiging werd genomen door Gerard Worm,  Sjef van Elk en Niels Gijsbers. Gerard legde contact met Boudewijn de Groot en zijn manager (en echtgenote)  Anja Bak. Ook zij ondersteunden het idee en gaven alle medewerking. De uitgever Warner Chappell gaf bovendien zijn toestemming voor het plan.

Druten, 11 maart 2016
Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen, EOA/CdG