Film van de Friese regisseur Steven de Jong. Het is een vervolg op De Schippers van de Kameleon die twee jaar eerder verscheen.


Boudewijn heeft een gastrol als eenzame fietser    

 

http://www.neerlandsfilmdoek.nl/2006/03/kameleon-2-dvd-recensie/

Kameleon 2 – DVD-Recensie
Door Guido Franken

FILM
Na de succesvolle eerste Kameleon-film, die door ruim 750.000 mensen werd bezocht, kon een vervolg niet uitblijven. Regisseur Steven de Jong besloot nog één deel te maken, alvorens de Kameleonboeken definitief te sluiten.

Kameleon 2 begint in een geheel nieuwe situatie, en gaat dus niet verder waar het origineel ophield. De tijden zijn veranderd en het Kameleon-dorp staat onder zware druk. Men wil een snelweg en een villapark aanleggen op de plaats van het dorp. Als de tweeling dit toevallig opvangt, besluiten ze in actie te komen. Via via verspreidt het nieuws zich door het hele dorp en al snel stuit het plan op grote tegenstand. De aannemer die verantwoordelijk is voor de bouw van de snelweg en villa’s, is een rare man, met een net zo vreemde zoon. Zijn zoon, Ronnie, vind het wel leuk om, nu zijn vader toch in het boerengehucht rondloopt, de buurt onveilig te maken en mensen te treiteren. Zijn oog valt al snel op het Vlaamse meisje Marieke, dat net in Lenten is komen wonen. Marieke is ernstig ziek en samen met haar moeder heeft ze grote moeite de touwtjes aan elkaar te knopen. Als Marieke opzettelijk door Ronnie in het water wordt gegooid, begint de tijd voor haar te dringen. Er moet snel veel geld op tafel komen om haar een goede verzorging te kunnen bieden. Sietse en Hielke proberen op allerlei manieren aan genoeg geld te komen, helaas tevergeefs. Dan komt er hulp uit onverwachte hoek …


Steven de Jong legt in Kameleon 2 de focus meer op de actie en handelingen, waardoor de charme en de sfeer van het eerste deel niet echt meer voelbaar zijn. Bijkomstigheid is wel dat deze Kameleon een stuk vlotter is dan zijn voorganger. Zoals het een jeugdfilm beoogd, zitten in de film redelijk wat stereotype, uitvergrote karakters. Deze worden erg leuk neergezet door Jack Wouterse en Gijs Scholten van Aschat. De eerste speelt aannemer Haan, een schreeuwerige, egoïstische man. Van Aschat speelt de burgemeester van Lenten en maakt ook hier weer een klein feestje van. Samen met zijn vrouw zorgt hij voor een paar leuke momenten. Naast aannemer Haan en kornuiten zien we nog een paar nieuwe personages en acteurs voorbij komen, waaronder Hidde Maas die een vreselijke vrek speelt, zo gierig als maar zijn kan.


De muziek, verzorgd door Ronald Schilperoort, is van hoog niveau en overstijgt met gemak het gemiddelde niveau van een jeugdfilmscore. Schilperoort slaagt erin een meeslepende en vlotte score te presenteren. Ook het camerawerk en de art-direction zien er verzorgd uit, met als hoogtepunt wederom een stormscène waarbij, net als in het origineel, gebruik is gemaakt van overtuigende computer geanimeerde beelden (CGI).


Al met al heeft Steven de Jong een waardige opvolger van De schippers van de Kameleon afgeleverd die door het vlottere karakter en de leuke woordgrappen nog altijd voor een avond vol plezier zorgt.Waardering: ***

Speelduur
ca. 105 minuten
Distributie
Bridge Entertainment
Release datum DVD
3 november 2005
Verpakking
Digipack
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorphic (1,78)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
DTS 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands (doven)
Engels
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Making of
Achter de schermen
Fotogalerij
Soundtrack-cd
Promotionele trailers